Pewnie, że smaczne! Sanma (po polsku "sajra"), to sezonowa ryba, bardzo popularna na jesieni. W tym roku jednym z głównych tematów wiadomości było, że ze względu na gorące lato, zasoby są ograniczone i sanma będzie bardzo droga.
Tego typu prasowane sushi Oko spotkało po raz pierwszy. Prasowane (oshizushi) - bo ryba w tym przypadku jest ugniatana w pudełku wraz z ryżem. Częściej tego typu sushi robi się z makreli lub anago (rodzaju morskiego węgorza).
wygląda interesująco :) ale czy smaczne?
OdpowiedzUsuńPewnie, że smaczne! Sanma (po polsku "sajra"), to sezonowa ryba, bardzo popularna na jesieni. W tym roku jednym z głównych tematów wiadomości było, że ze względu na gorące lato, zasoby są ograniczone i sanma będzie bardzo droga.
OdpowiedzUsuńTego typu prasowane sushi Oko spotkało po raz pierwszy. Prasowane (oshizushi) - bo ryba w tym przypadku jest ugniatana w pudełku wraz z ryżem. Częściej tego typu sushi robi się z makreli lub anago (rodzaju morskiego węgorza).
bardzo dziękuję Oku za smakowite wyjaśnienie :)chętnie by się kiedyś spróbowało :)
OdpowiedzUsuń