niedziela, 5 grudnia 2010

Jak już robisz sushi, to rób je z głową!

Prasowane sushi z sajry (sanma)

A jeśli nie chce Ci się robić,
to możesz zamówić tu...

3 komentarze:

  1. wygląda interesująco :) ale czy smaczne?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie, że smaczne! Sanma (po polsku "sajra"), to sezonowa ryba, bardzo popularna na jesieni. W tym roku jednym z głównych tematów wiadomości było, że ze względu na gorące lato, zasoby są ograniczone i sanma będzie bardzo droga.

    Tego typu prasowane sushi Oko spotkało po raz pierwszy. Prasowane (oshizushi) - bo ryba w tym przypadku jest ugniatana w pudełku wraz z ryżem. Częściej tego typu sushi robi się z makreli lub anago (rodzaju morskiego węgorza).

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dziękuję Oku za smakowite wyjaśnienie :)chętnie by się kiedyś spróbowało :)

    OdpowiedzUsuń